New build block of 5 flats on Bethany Waye

Hounslow Council was seeking an expression of interest from local architects to submit design proposals for the construction of a residential building containing at least four residential units to be used as Council housing for existing tenants throughout the borough.

The client has put out this brief as they want to engage with an architect who can present a development of exemplar and innovative architectural quality that is site responsive, maximises the potential of the land, and has minimal impacts on surrounding neighbours.

The design aims to integrate the building in its immediate bucolic context by minimizing its visual impact and making use of reflective materials and a colour scheme that matches its surrounding greenery.

To this end, the external walls are clad in a mixture of highly reflective glazing, green glazed bricks with variable hues and scorched timber boards, which together give the building a distinct appearance and contribute to it blending in to its surroundings.

The proposed scheme would provide a mixture of  1, 2 and 3 bedrooms self-contained flats. The internal layout of the proposed flats would achieve high living standards.

The proposed layout would allow pedestrians to access the block of flats from Bethany Waye and allow the occupiers to access the refuse and bike storage as they enter or leave the building via a communal entrance and a defensible buffer zone between the building line and the public footpath.

FACTS AND FIGURES
Project:

The Tree House

Client:
London Borough of Hounslow
Budget
Status:
Submitted 2020
SCOPE OF WORK
Display Scope of Work as a list
AWARDS
Awards
AS SEEN ON